Μεγάλη προσοχή! Δικτυακές και τηλεφωνικές απάτες με άρωμα ελλάδας!

diktiakes-tilefonikes-apates-stin-ellada.jpg
29 Ιαν
2022
από τον/την Praxitelis Ikonomidisκατηγορία: Οδηγίες - συμβουλές

Σε εξέλιξη βρίσκεται (σύμφωνα με το Cyber Alert) ένα νέο είδος τηλεφωνικής απάτης με στόχευση (και) στην Ελλάδα! Σήμερα το πρωί έλαβα μια αυτοματοποιημένη ηχογραφημένη κλήση από αθηναικό τηλεφωνικό αριθμό (210 491 7041) και στο μήνυμα έλεγε ότι έχει γίνει αναφορά στο Cyber Crime Organization ότι έχει υποκλαπεί η ταυτότητα μου και έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος οι οποίες ξεκίνησαν από την Αθήνα και επεκτάθηκαν εκτός συνόρων.Είχε μάλιστα ένα Case ID (αριθμό πρωτοκόλου) και με παρέπεμπαν σε έναν τηλ. αριθμό Αθήνας να επικοινωνήσω άμεσα μαζί τους.

Στο παρελθόν μου είχε γίνει (αληθινή) αναφορά από το Cyber Alert ότι είχαν υποκλέψει τα στοιχεία του e-mail μου και σε επικοινωνία που είχα μαζί τους όντως η αναφορά ήταν αληθινή και προχώρησα σε προληπτική αλλαγή όλων των passwords μου ειδικά στο e-banking.

Για το λόγο αυτό κάλεσα στο νούμερο, εφόσον ήταν και από Αθήνα να δώ τι παίζει και υπήρχε τηλεφωνικό κέντρο όπου άρχισαν να μου περιγράφουν στα Αγγλικά το τι έχει συμβεί. Ότι και καλά έχει εντοπιστεί δραστηριότητα ανοίγματος 17 τραπεζικών λογαριασμών χρησιμοποιώντας την ταυτότητα μου και ότι διακινήθηκαν χρήματα με παράνομους σκοπούς. Μάλιστα είχαν και το ονοματεπώνυμο μου.

Μου ζήτησαν τα τελευταία 3 ψηφία της ταυτότητας μου και με έκαναν εκτροπή σε ένα άλλο τηλεφωνικό αριθμό (πάλι Αθηναικό) όπου και καλά ήταν κάποιος παγκόσμιος οργανισμός καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ο επόμενος άρχισε να με ρωτάει πόσους λογαριασμούς έχω και σε ποια τράπεζα. Οπού εκεί απαντάω ότι δεν δίνω κανένα απολύτως στοιχείο αν δεν στείλουν κάποιο επίσημο έγγραφο ή αν δεν ζητηθεί από την Ελληνική αστυνομία. Εκεί άρχισαν να μου λένε ότι δεν προκέιται να ζητήσουν αριθμούς λογαριασμούς καρτών ή τραπεζών και εκεί τους έκλεισα και τους μπλόκαρα.

Στη συνέχεια επικοινώνησα με το 11188 (δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος / Cyber Alert) και τους ανάφερα το περιστατικό και μου είπαν ότι είναι οργανωμένη σπείρα που δρα κατ αυτό τον τρόπο και ότι είχαν ήδη 15 κλήσεις πρίν από εμένα, από το πρωί. Με ενημέρωσαν ότι ακόμη και σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας, παράνομης δραστηριότητας κτλ, οι αρμόδιοι φορείς κάθε χώρας αναφέρουν πρώτα στις Ελληνικές αρχές και συνήθως τα τηλεφωνίματα γίνονται μετά από τις ελληνικές αρχές. Σε ακραίες περιπτώσεις γίνονται και μέσω εισαγγελέα κτλ.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή λοιπόν, αν λαμβάνετε περίεργα τηλεφωνήματα ή μηνύματα, απλά τα αναφέρετε στο 11188 και δεν ασχολείστε περεταίρω. Μην απαντάτε σε τέτοιες κλήσεις και φυσικά ΜΗΝ δίνετε πουθενά κάποιο προσωπικό σας στοιχείο!

Praxitelis Ikonomidis

Σχετικά με τον συντάκτη

Praxitelis Ikonomidis

Προγραμματιστής και επιχειρησιακός σύμβουλος για θέματα πληροφορικής. 22 χρόνια εμπειρίας σε τεχνολογίες σχεδίασης ιστοσελίδων και κατασκευής e-shop. Ο ιδανικός συνεργάτης σας σε θέματα Internet - web!

Κατασκευή Ιστοσελίδων

Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στην κατασκευή ιστοσελίδων και eShop. Εξυπηρετούμε την ευρύτερη περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη αλλά και πελάτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όλες οι ιστοσελίδες μας είναι responsive, ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές σχεδίασης.

I-xperts and Creative
Αλίκη Βουγιουκλάκη, Θέρμη 57001, Θεσσαλονίκη
2310 32 71 91
Γ.Ε.ΜΗ: 037670605000

 Greek Site English Site

Copyright 2022-2023 ©I-xperts and Creative