26 Μαϊ
2020
Όπως είναι ήδη γνωστό σε πολλούς, η Google σαν μηχανή αναζήτησης προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς τον αλγόριθμο της και να δείχνει πιο ποιοτικά και σχετικά αποτελέσματα. Επιπλέον λόγο του υψηλού ανταγωνισμού και των συνεχώς αυξανόμενων blackhat τεχνικών αύξησης του ranking των ιστοσελίδων, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και να δίνει ποινές σε όσες ιστοσελίδες καταφεύγουν σε "παράνομους" ή αθέμιτους τρόπους να κερδίσουν θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Όταν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί blackhat τεχνικές SEO για να κερδίσει τον ανταγωνισμό και εντοπιστούν αυτές οι τεχνικές από τη Google τότε η ιστοσελίδα μαυρίζεται και λαμβάνει κάποιους πόντους ποινής που επηρεάζει σημαντικά κάποιες φορές και ανάλογα με το βαθμό της ποινής, τα αποτελέσματα της στην κατάταξη αναζητήσεων. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χάσει μερικές θέσεις σε συγκεκριμένες αναζητήσεις και για συγκεκριμένες υπο-σελίδες (Internal links). Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εξαφανιστεί τελείως από τα αποτελέσματα αναζήτησης ή να καταλήξει από την 1η σελίδα στην 15-20 σελίδα στα αποτελέσματα.
Πώς θα καταλάβω αν η ιστοσελίδα μου έχει λάβει ποινή από την Google;
Εαν έχετε συνδέσει την ιστοσελίδα σας με το Google Search Console είναι πολύ πιθανό στα μηνύματα, να δείτε κάποιο μήνυμα ότι κάποιος από τους εσωτερικούς συνδέσμους της ιστοσελίδας σας έχει υψηλό spam score, και να εξηγεί το λόγο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε άμεσα το SPAM περιεχόμενο και να δείτε μήπως έχετε και άλλα εσωτερικά Links που να αναπαράγουν το περιεχόμενο αυτό ή κάνουν SPAM σε keywords.
Ένας άλλος τρόπος να εντοπίσετε αν έχετε λάβει ποινές από τη Google είναι να παρακολουθείτε το performance στο Google Search Console (επιδόσεις δικτυακού τόπου) ή στο Google Analytics τα οργανικά αποτελέσματα της ιστοσελίδας σας. Εαν παρατηρήσετε ότι μετά από μια εκτεταμένη περίοδο σταθερής κίνησης που δεν επηρεάζεται από εποχικότητα στις αναζητήσεις, ξαφνικά πέσει απότομα η επισκεψιμότητα στη ιστοσελίδα σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έγινε κάποια αλλαγή στον αλγόριθμο της Google η οποία επηρέασε και την ιστοσελίδα σας, ή ότι λάβατε μια ποινή που έριξε την ιστοσελίδα σας στα οργανικά αποτελέσματα.
Πώς θα αποφύγω τις ποινές της Google;
Επειδή ο αλγόριθμος της Google γίνεται ολοένα και πιο έξυπνος θα πρέπει όταν οργανώνουμε μια καμπάνια SEO για την ιστοσελίδα μας ή προσπαθούμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα με κινήσεις προβολής, να σκεφτόμαστε και να αντιμετωπίζουμε την Google πιο πολύ σαν άνθρωπο παρά σαν μηχανή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παράτυπη, spammy, αθέμιτη, γρήγορη και άμεση ενέργεια για να κερδίσουμε θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Συνεπώς στο SEO δεν υπάρχουν: γρήγορες λύσεις, πονηρές λύσεις, δωρεάν λύσεις και εύκολες λύσεις για να ανέβουμε ψηλά! Η μόνη αποτελεσματική συνταγή επιτυχίας στο SEO είναι: να αφιερώσουμε καθημερινό χρόνο, να επενδύσουμε κάποια χρήματα και να κάνουμε υπομονή! Κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι με ελάχιστα χρήματα, μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, θα σας ανεβάσει στην πρώτη θέση! Γιατί δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, και η κάθε περίπτωση είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ! Ακόμη και αν το καταφέρει, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν έχουν ακολουθηθεί blackhat τεχνικές, αυτές θα εντοπιστούν πολύ γρήγορα, και το αποτέλεσμα θα χαθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και η ιστοσελίδα σας θα καταποντιστεί!
Στο άρθρο αυτό όμως δεν θα σας συμβουλέψουμε τι να κάνετε αλλά τι να ΜΗΝ κάνετε στο SEO:
Keyword Stuffing / Spamming
Μην το παρακάνετε με τις λέξεις-κλειδιά. Αποφύγετε να βομβαρδίζετε μια σελίδα με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που θέλετε να προωθήσετε. Θα πρέπει να φροντίζετε οι λέξεις που θέλετε να προωθήσετε, να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 2 αράδες και σε μια σελίδα να μην ξεπερνάτε το 2% της συχνότητας σε συνάρτηση με το υπόλοιπο κείμενο σας. Επίσης τα backlinks σας προς τη σελίδα αυτή, δεν θα πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο μεταξύ του a tag αλλά και παραλλαγές των λέξεων. Επίσης καθώς το google αναγνωρίζει πλέον και συνώνυμες λέξεις δοκιμάστε να εμπλουτίσετε το κείμενο σας και με παραλλαγές των βασικών λέξεων-κλειδιών. π.χ. "Η υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση LG 45 K2000 έχει μια μοναδική καινοτομία στο χώρο των τηλεοράσεων plasma: παρέχει ένα ιδιαίτερο οπτικό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το οποίο δεν συναντάμε στις τηλεοράσεις LG χαμηλότερης ανάλυσης"
Σύνδεσμοι / backlinks χαμηλής ποιότητας
Αποφύγετε να δηλώνετε την ιστοσελίδα σας σε ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας/περιεχομένου ή ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ για στήσιμο backlinks. Επιπλέον αποφεύγετε να δηλώνετε την ιστοσελίδα σας σε ιστοσελίδες-portals που έχουν χαμηλό ή χαμηλότερο από το δικό σας domain authority ή/και με υψηλό spam score.
Υψηλός αριθμός σφαλμάτων 404 ή 500
Θα πρέπει να φροντίζετε να μην έχει η ιστοσελίδα σας broken links ή σφάλματα κώδικα που ανακατευθύνουν σε σελίδα με κωδικό σφάλματος 500. Εάν έχετε eShop ποτέ δεν πρέπει να σβήνετε προΐοντα ακόμη και αν έχουν εξαντληθεί ή δεν τα εμπορεύεστε πλέον. Είναι προτιμότερο να γράφετε ένα μήνυμα τύπου: "το προΐον έχει εξαντληθεί ή δεν είναι διαθέσιμο" και να τα αφήνετε ενεργά. Εάν σε σύντομο διάστημα το Google εντοπίσει στην ιστοσελίδα σας αυξημένο αριθμό σφαλμάτων τύπου 404, 403 ή 500 υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υποβιβάσει την ιστοσελίδα σας στα οργανικά αποτελέσματα.
Παραπλανητικό ή διαφοροποιημένο περιεχόμενο
Θα πρέπει ο τίτλος ο μετά τίτλος ή περιγραφή της σελίδας καθώς και οι παραπομπές προς τις εσωτερικές σελίδες να συσχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο. Δέν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγείτε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας σε περιεχόμενο διαφορετικό από αυτό που αναμένουν να βρουν.
Προβληματικό ή ελλιπές responsive design
Πρώτη προτεραιότητα κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας για έναν web developer πρέπει να είναι η εμφάνιση της ιστοσελίδας σε κινητά τηλέφωνα. Καθώς πλέον το +70% των επισκεπτών σε μια ιστοσελίδα είναι από κινητά/smartphones η Google επιβραβεύει σημαντικά τις ιστοσελίδες που είναι ιδιαίτερα ελαφριές, φορτώνουν σε 1-2 δευτερόλεπτα το πολύ και έχουν άψογα σχεδιασμένο responsive look'n'feel για τα κινητά. Αντιθέτως αν η ιστοσελίδα σας λαμβάνει χαμηλό σκορ στο Google Page Speed ή στο GTMetrix ή αργεί να φορτώσει σε κινητά τότε σίγουρα έχετε χάσει ήδη αρκετές θέσεις στην κατάταξη. Πρώτο σας μέλημα λοιπόν θα πρέπει να είναι να διορθώσετε ακόμη και το πιο μικρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες πλοήγησης στα κινητά τηλέφωνα.
Εμείς στην i-xperts είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και να σας συμβουλέψουμε πώς να ηγηθείτε του ανταγωνισμού σας. Για κατασκευή responsive ιστοσελίδων και προώθηση ιστοσελίδων επικοινωνήστε μαζί μας.